Melodifestivalen 2021

Lena Philipsson och Christer Björkman Foto: Stina Stjernkvist, Sveriges Television Melodifestivalen 2021

Foto: Stina Stjernkvist, Sveriges Television Melodifestivalen 2021

Ikväll är det äntligen dags för att sparka igång årets Melodifestival i SVT. Jag är sedan många år ett stort fan både av den svenska uttagningen och den internationella finalen. För första gången har jag idag fått möjligheten att titta på genrepet som gick av stapeln vid 14-tiden nu i eftermiddags. En häftig upplevelse för ett Mello-freak som jag. Men mste ju kännas väldigt speciellt för artisterna att ”låtsas”-bli glada respektive ledsna när dem får vet om låten gått vidare till finalen eller andra chansen. De artisterna som blev ”ledsna” i eftermiddagens repetition är nog glada att just röstningsdelen bara är på skoj.

Det är också första gången som jag har hört samtliga låtar i sin helhet innan en tv-sändning. Normalt har jag brukat lyssna på de 30-60 sekunders klippen som är tillgängliga någon dag innan tävling. Men idag var det annorlunda, då jag både kunde se framträdandet och lyssna på samtliga tre minuter av varje bidrag. Jag har under de senaste dagarna läst vad ”Mello-experterna” från våra stora tidningar har skrivit och då tagit del av deras intryck och bedömning. Jag måste säga att mitt tips som du kan läsa lite längre ner skiljer sig en del mot vad jag har läst.

Men när jag har bedömt låtarna så har jag inte tagit någon hänsyn om den framförs av en okänd eller känd artist. Jag vet att det till sist spelar en väldigt stor roll eftersom att många röstar på artisten och inte låten. Normalt sett brukar jag ta fram min ranking med en blandning av just det jag beskrev tillsammans med kvalitén på låten. Men i år går jag bara på min egen känsla för låtarna. Detta kan säkert innebära att jag inte får så många rätt som jag brukar få när jag gissar på vilka låtar som går direkt till final, kontra till andra chansen. Men om det är någon gång man ska ändra sig så är det ju i en sådan här pandemi-tid.

Just pandemin har ju också gjort att Melodifestivalen 2021 inte är på turné som brukligt utan sänds från Annexet i Stockholm och då utan någon publik på plats..

Programledarna som vi kommer att få se ikväll är Lena Philipsson som stöttas av Mr Mello him self, Christer Björkman. Deras snack mellan låtarna och i pauser var helt okej men saknas lite studs i avslutningarna, men det kanske fixas till innan klockan slår 20.00.
Lena är ju en fantastisk artist som framför ett par låtar och det gör hon som vanligt på ett mycket bra sätt.

Nu över till de sju bidragen som öppnar upp årets tävling för det är en blandning av både veteraner och debutanter.

Bland artisterna som gör debut finns 19-åriga Kadiatou som slog igenom 2018 när hon slutade på en andraplats i Idol. Kvällens andra debutant kommer också från Idol och slutade sexa 2018. Det är Nathalie Brydolf som under Idol imponerade mycket med sin starka röst.
När någon gör något bra och lyckas i sin debut så brukar det ibland heta att hen gjorde en sprakande debut och när det gäller hårdrocksgruppen Lillasyster så kommer denna fras att stämma in till hundra procent. För även om låten inte skulle falla all i smaken så är det i alla fall en sparkande och underhållande treminuters ljusshow man kommer att bjudas på.

Övriga nummer i premiären framförs av artister som varit med tidigare. ”Lundapågen” Paul Rey debutera i förra årets tävling och slutade sexa, Arvingarna är med för sjätte gången, Danny Saucedo för fjärde och Jessica Andersson äntrar scenen i Mello-sammanhang för åttonde gången.

Avslutningsvis så ska jag då delge dig hur jag tror kvällens tävling slutar.

Direkt till final: Kadiatou – One Touch
Paul Rey – The Missing Piece

Till andra chansen: Jessica Andersson – Horizon
Lillasyster -Pretender

Femteplats: Danny Saucedo – Dandi dansa
Sjätteplats: Arvingarna – Tänker inte alls gå hem
Sjundeplats: Nathalie Brydolf – Fingerprints

Klockan 21.30 vet vi svaret och då återstår det att se om svenskafolket röstat som mig eller på artisterna.

Uppdaterad 21.30: Nja, känns inte som de bästa låtarna gick vidare, enligt mig i alla fall. Jag fick rätt på Lillasyster men sedan kan man ju vrida på det lite och säga att Paul Rey fortfarande kan gå till final. Hade även rätt att Brydolf skulle sluta på en sjunde plats. Blir att ladda om till nästa vecka och förhoppningen blir då att sätta alla artisternas placeringar :-).

Paul Rey vid fredagens genrep.

LoMi Media använder cookies (kakor) för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats godkänner du detta genom att klicka på Acceptera. Läs mer om hur vi hanterar cookies och dina uppgifter i Integritetspolicyn.   LoMi Medias integritetspolicy

Enable Notifications OK No thanks