Sverigeresa 2023

Jag har i många år drömt om att göra en resa genom hela Sverige. Den 18 juli gick drömmen i uppfyllelse då jag på Lunds central satte mig på tåget mot Stockholm för att där byta till nattåget mot Narvik. Min slutstation var tre kilometer från Riksgränsen, nämligen Katterjokk.
Jag såg mycket fram emot resan och få att tillbringa några dagar i de absolut nordligaste delarna av vårt fina land och där få uppleva en natur och ett djurliv som jag aldrig tidigare fått se.
På denna sidan hittar du foton, artiklar och annat från min fantastiska resa.

Läs mer genom att klicka på flikarna nedan.

Senast uppdaterad: 2023-07-6 12.00
Nu finns det sex videos publicerade tillsammans då med 170 foton och en resedagbok.

Resväg och slutdestination

Resvägen är: Södra Sandby-Lund-Stockholm-Katterjokk turiststation. Total restid ca 22.5 timmar enkel resa.

Resan dag för dag (i textform)

Senaste texten finns längst ner på sidan.


Tisdag 18/7-2023 15.00

Då har jag i skrivande stund inlett resan som jag drömt om att göra i många år nämligen att med tåg åka från Lund till Riksgränsen med ett byte och då i Stockholm. En resa genom hela vårt vackra land. Nu blir det visserligen inte bokstavligen till Riksgränsen då det inte fanns något ledigt boende där men min slutdestination blir bara tre kilometer där ifrån, nämligen i Katterjokk.

Under min vistelse i fjällen så kommer jag att kombinera promenader med så mycket fotograferande och filmning jag kan.
Det ska också bli väldigt häftigt att få uppleva midnattssolen även om den är på upphällningen. Jag kommer under resans gång att publicera en del artiklar, foton och videor.

Hoppas du vill följa mig under min resa.


22.46

Då är det ”bara” tretton timmar kvar till Katterjokk och tåget har precis haft ett uppehåll på tio minuter i Sundsvall där vi fick möjligheten att både sträcka på benen och ta frisk luft. Är väldigt varmt inne i tåget trots att fönstret är öppet.

Trots en kvarts försening mellan Lund och Stockholm hann jag med Vy-tågets avgång med ganska god marginal men ska erkänna att jag blev lite nervös.


För en och en halvtimma sedan passerade vi Hudiksvall. En stad som jag varit och besökt för många år sedan. Men längre norrut längs kusten har jag aldrig varit så alla ställen vi passerar från och med nu är nya för mig.

Onsdag 19/7-2023 21.22
Efter tjugotvå timmars resa anlände jag vid lunchtid till Katterjokk (kan även stavas Katterjååk) och Turiststationen där jag ska bo tills på lördag.
Resan gick bra och vi anlände enligt tidtabell även om det var förseningar under natten på grund av fordonsproblem.
Jag måste säga att jag var helt salig över sträckan Kiruna-Katterjokk. Alltså det var så vackert så att man blir tårögd. När jag satt i tåget och passerade alla fantastiska vyer så kände jag en väldigt glädje över att äntligen göra denna resa.
Under eftermiddagen var ju ute och vandrade i cirka 4,5 kilometer och tog en massa fina foton. Dessa hittar du nedan.

Även om det är lika ljust utomhus nu 21.28 som det var när jag kom hit 11.43 så behöver jag snart lägga mig och få lite sömn. Blev inte så mycket av den varan på tåget i natt. Imorgon planerar jag att ta en tur till Riksgränsen för både fotografering, filmning och ett besök i mataffären.
Slutligen så ska jag nämna att vädret inte har det allra bästa idag. Väldigt disigt vilket gjorde att jag inte gjorde den tilltänkta sträckan på min vandring.
Jag hoppas kunna göra den på fredag istället.

Torsdag 20/7-2023 20.50
Tanken var ju som bekant att jag skulle ta tåget till Riksgränsen idag för att både fotografera och handla. Men efter att jag vaknade i morse och såg att det var ett helt annat väder jämför med gårdagen så valde jag att promenera till Riksgränsen tur och retur. Dimman och diset var försvunnet och solen syntes till och med.
Detta gjorde att det kändes som att jag hade hamnat på en ny plats. Jag såg saker i horisonten som inte syntes igår.
Min promenad till Riksgränsen gjorde jag via Rallarvägen längs järnvägen och till en början var det som en grusväg men sen smalnade den av och blev knapp en stig och i kombination med att det på vissa ställen var brant vid sidan av kändes det lite otäckt. Men jag klarade mig helskinnad från 6,5 km´s promenerande.
Efter lunch och lite sömn tog jag en ny tur men då upp i fjällen och fick se så mycket vackert. Ta en titt på bilderna från idag så förstår du vad jag menar.

Fredag 21/7-2023 19.22
Den sista hela dagen för mig i Katterjokk under denna resan började jag med att promenera till ett helt overkligt vackert vattenfall vid Vassijokk.
Vid Vassijokk finns också ett beredskapsminne över alla som var med och försvarade trakten och malmbanan utifall att tyskarna skulle anfalla under andra världskriget.
Efter denna fina stund vid vattenfallet så fick jag tillbaka till mitt rum och förberedde mig för ytterligare en vandring och den tänkte jag skulle återigen ge uppför fjället längs Gatterjohka. Efter en timmas promenad så packade jag upp mitt stormkök och kokade en god soppa.
Efter maten fortsatte min vandring en stund uppför och passerade en av många liftstationer men efter en stund så blev det för brant för mig och jag vände tillbaka igen.
Jag har idag också fått sen en guldvagn. Det är en vagn som alla pratar om i detta området. LKAB som kör malmtågen mellan gruvan och Narvik har en vagn som skiljer sig mot övriga och då för att den är guldfärgad. Vad jag har förstått så har den här guldvagnen till och med en egen Facebook-sida….

Nu väntar en go dusch och sedan ska jag njuta av den sista kvällen här i Katterjokk.
Imorgon går alltså hemfärden men den inleds inte förrän efter 16 så jag hinner med en eller två promenader vilket innebär fler foton 🙂 .

Lördag 22/7 & söndag 23/7 2023 (publicerad 2023-07-23 21.33)

Då har jag kommit hem efter min fantastiska Sverigeresa. Eftersom hemresan tog 22,5 timmar publicerade jag varken bilder eller någon text igår. Därför kommer jag nu dels summera lördagen och söndagen samt att jag passar på att kort sammanfatta resan.
Eftersom tåget från Katterjåkk till Stockholm inte skulle avgå förrän 16.06 igår så hann jag med att ta resans sista promenad. Det blev en runda på fyra kilometer och den koncentrerades längs E10 men även några meter upp på fjället. När jag kom tillbaka från vandringen så fixade jag till det sista inne på mitt rum och sedan tillbringade jag resten av tiden på verandan tillsammans med de väldigt trevliga värdarna Åsa och Micke samt mina trevliga Kattejokks grannar Karin och Christer. Solen sken i från en nästan klarblå himmel men lagom till att tåget kom så försvann det fina vädret och regnet stod som spö i backen.

Tågresan hem gick lika bra som tågresan till Katterjåkk och jag kan verkligen rekommendera dig att åka med Vy´s nattåg. Man får se oerhört mycket och personalen på tåget är mycket trevliga.
Den avslutande sträckan mellan Stockholm och Malmö förlöpte också smärtfritt och tåget var framme i ett regnigt Lund enligt utsatt tid.

När jag för en stund sedan lade ut de sista bilderna från min resa så längtade jag redan tillbaka till Katterjåkk. Vistelsen i Norrland har varit bland det bästa jag gjort på väldigt länge. Trots att jag gjorde en stor nackoperation i mars månad så klarade jag av att vandra, vilket jag är så stolt över. Sen gick jag kanske inte så långt varje dag men för mig spelar det ingen roll utan det viktigaste är att jag gjort det.
Tågresan från Kiruna till Katterjåkk är också något som jag kommer att ha på näthinnan länge. Alltså vilka vyer man får skåda.

Med dessa ord avslutar jag även uppdaterandet av denna sidan gällande min resa med några undantag.
Jag kommer publicera videoklipp och lite annat smått och gått men dock inga texter.

Slutligen vill jag tacka just dig för att du följt min resa.
Titta nu nedan för att se bilderna från lördag och söndagen.

Video

Foton tisdag 18/7 (9)

Foton onsdag 19/7 (40)

Foton torsdag 20/7 (54)

Foton fredag 21/7 (33)

Foton lördag 22/7 (26)

Foton söndag 23/7 (8)

Om resan på LoMi Medias Facebook

Om resan på LoMi Medias TikTok

LoMi Media använder cookies (kakor) för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats godkänner du detta genom att klicka på Acceptera. Läs mer om hur vi hanterar cookies och dina uppgifter i Integritetspolicyn.   LoMi Medias integritetspolicy

Enable Notifications OK No thanks