Om Micke/LoMi Media

(Uppdaterad 2024-01-10)

1999 började jag med att frilansa som sportreporter och sändare för Sveriges Radio. Jag har arbetat som sändare, producent och reporter. När det gäller live sändningar så blir det oftast fotboll, ishockey och handboll.

Den 20/10 & 21/10-12 producerade jag för första gången egna webbradiosändningar när jag direktsände kvalet till division 5 Skåne i fotboll mellan Glumslöv och Dalby samt kvalet till division 1 damer mellan Glumslövs FF och FC Oscarshamn.

Den 29/12-2012 gjorde jag debut som tv-kommentator när jag kommenterade IFK Kristianstad-Alingsås HK i elitserien i handboll åt Sportsground.tv. Därefter har det blivit fler handbollsmatcher och även fotbollsmatcher åt Sportsground och CMore.

Radioarbetet började faktiskt långt innan jag började på SR. För i oktober 1992 var jag med och startade en närradiostation i Broby som hette Radio Göinge och det var väl där intresset för radio tog fart ordentligt. Under Radio Göinge tiden fick jag möjligheten att både vara tekniker och programledare. Under flera år sände jag ett eget program som hette ”Onsdagskväll med Micke”. Där intervjuade jag bland annat Mona Sahlin, Bosse Parnevik, Glenn Hysén, Stefan & Krister, Thomas Pettersson och Johannes Brost. Jag gjorde också flera reportageserier bland annat en som fick namnet ”Berättelser från förr” där jag pratade med äldre personer där dem berättade om hur det var att leva i Sverige i början av 1900-talet.

Radio Göinge tvingades läggas ner i december 1995 vilket gjorde att jag tog en paus från radio ”jobbet” tills 1999. Då började jag att frilansa på P4 Kristianstads sportredaktion. Började som ”gurka” eller resultatinsamlare som det heter. Därefter blev det jobb som programledare, tekniker och reporter. Två år senare fick jag arbete på kanalens trafikredaktion men fortsatte samtidigt på sportredaktionen. Under min tid på Radio Kristianstad arbetade jag även i administrationen samt hoppade in som sändningstekniker för en del program.

I december 2004 avslutade jag jobbet på trafikredaktionen men däremot fortsatte jag med sportjobbet fram tills 27 oktober 2018.

I oktober 2012 registrerade jag en enskildfirma under namnet LoMi Media. Jag innehar F-skattesedel och samtliga uppdrag jag utför går nu under LoMi Media. I oktober 2019 beviljades jag utgivningsbevis för www.lomimedia.nu och även registreringsbevis för LoMi Medias webbtv´s livekanal.

Under LoMi Medias första år kommenterade jag ett 30-tal matcher för Sportsground, CMore, HockeyAllsvenskan och Sveriges Radio.

Sedan har det rullat på med fler uppdrag och då även i från andra uppdragsgivare. Senast gången jag hade uppdrag för någon ny uppdragsgivare var i december 2014 då jag kommerterade en ishockeymatch i J20-Superelit åt Malmö Redhawks och den matchen sändes via plattformen LiveArena.

De senaste åren har innehållit flera matcher i SHL för Sveriges Radio och då hemmamatcher för Rögle och Malmö, Champions League och elitserien i handboll, elitserien i volleyboll och både damallsvenskan och herrallsvenskan i fotboll.  I oktober 2015 kommenterade jag DM-finalen för herrar mellan Landskrona BoIS och Eskilsminne IF åt Skånes Fotbollförbund webbtv.

Normalt sett så brukar jag kommentera matcher i södra Sverige men den 1 augusti 2015 fick jag den stora äran att åka till huvudstaden och på anrika Zinkendam kommentera Hammarby-Umeå i Damallsvenskan. Två månader senare var det dags för ett nytt besök i Stockholm. Denna gången fick jag för första gången prova att på att kommentera matcher offtube dvs i en studio där matchen visades på en tv-skärm. Under den helgen blev det tre matcher i Damallsvenskan.

Den 16/3 2016 var det premiär för min egna podcast Mittemot Micke där jag intervjuar båda kända och okända personer. Podden släppte 19 avsnitt första säsongen. I oktober 2019 gjorde podcasten comeback med MFF-spelaren Leif Engqvist som gäst och efter det har ytterligare ett avsnitt släppts.

I mars 2017 provade jag en ny utrustning som gör att jag kan producera enklare livesändningar med grafik, en kamera och även kommentator. Jag gjorde också ett test med att sända live med en applikation till Iphone där sändningen också var enkel dock med grafik. Båda testen föll väl ut trots lite strul, men det kommer att bli fler sådana sändningar i framtiden.

I april 2017 producerade LoMi Media webbtv-sändningar från USM steg 4 i handboll för B-pojkar som spelades i Dalby. LoMi Media (Micke) svarade för kommentatorssysslan, ordnade bisittare medan JL Media Group svarade för tekniken. Sändningarna blev väldigt lyckade och lockade även många tittare.

Under 2018 så gjorde jag även ett par inhopp som kommentator åt Ettanfotboll (division 1 för herrar).

Jag har också ett stort intresse av att fotografera och har under åren även haft fotouppdrag. I och med lanseringen av LoMi Medias hemsida dec 2015 publiceras fler foton än tidigare.

Den 27/10-2018 gjorde jag min sista match för Sveriges Radio för den den här sejouren och det var det viktiga mötet i den sista omgången av Damallsvenskan i fotboll mellan IF Limhamn Bunkeflo och Djurgården.

I februari fick jag en fråga från Springmedia som äger rättigheterna till Damallsvenskan om jag ville kommentera matcher åt damallsvenskan.tv. Jag tackade ja och under april och maj blev det fyra matcher innan Damallsvenskan tog uppehåll för VM. Under hösten blev det sedan sex ytterligare kamper.  I slutet av juni startar årets förskjutna Damallsvenska och även i år ska jag kommentera en del matcher. 
En nyhet för året är att Aftonbladet kommer sända samtliga matcher från Damallsvenskan. 

I slutet av december 2019 blev jag kontaktad av Malmö FF, som var på jakt efter en ersättare till sin nuvarande speaker. Efter några möten fick jag prova på att vara speaker vid en match i Svenska Cupen i februari 2020 som gick väldigt bra. Därefter blev det ytterligare en cupmatch samt en träningsmatch och det gick bra även i dessa två. Därefter blev det klart att jag är MFF´s nya speaker. Första säsongen fick jag uppleva kval till Europa League och ett SM-guld för MFF. Dock fick jag inte möjligheten att prata inför publik eftersom pandemin satte stopp för det.
Säsong 2 blev som säsong 1 gällande publiken fram till september då slopade restriktioner gjorde att arenorna fick fyllas igen.
Vilken upplevelse det blev. Säsongen 2021 blev häftig måste jag säga för den innehöll ytterligare ett SM-Guld samt speakerjobb i Champions League. 
Jag har tidigare också även varit speaker vid ishockey-, fotboll (lägre divisioner)- och handbollsmatcher.

Under pandemin hade jag inte av förklarliga skäl så många externa uppdrag med undantag för Malmö FF eftersom Allsvenskan trots allt spelades, dock utan publik. Men jag tog tillfället i akt att under pandemin spela in en hel del avsnitt av min videocast Mittemot Micke med gäster som Ingvar Carlsson, Pia Johansson, Lovisa Johansson, Helene Wish Persson, Johan Pettersson med flera.

Jag har har under de senaste åren även haft uppdrag åt fotbollsföreningar där jag fotograferat deras lag som använt som lagfoton.
Jag har även under 2023 anlitats av sångerskan Emelie Torstensson där jag både fotat och filmat under hennes framträdande.

Micke är även medlem i Svenska Sportjournalistförbundet och även innehavare av AIPS presskort.

Du kommer i kontakt med mig via info@lomimedia.nu

I klippet nedan får du exempel på hur Micke Dahl låter i en sändning.

LoMi Media använder cookies (kakor) för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats godkänner du detta genom att klicka på Acceptera. Läs mer om hur vi hanterar cookies och dina uppgifter i Integritetspolicyn.   LoMi Medias integritetspolicy

Enable Notifications OK No thanks