Den som på förhand spådde att Damallsvenskans sista omgång skulle bjuda på en rafflande avslutning fick rätt. På Vilans idrottsplats i Kristianstad möttes tabellens tia KDFF mot tolvan Umeå IK. Inför dagens match skiljde det endast två poäng med fördel för Kristianstad.

Inför matchen fanns det en del orosmoment och det största var det senaste dygnets myckna regnande. Igår kväll kom det rapporter om att det fanns en risk för att matchen skulle flyttas till KDFFS reservplan i Hällevik eftersom Vilans IPs plan var ospelbar.

Regnet upphörde under senkvällen igår och vid 10.30 idag kom beskedet att matchen skulle bli av. Men när jag kom till arenan två timmar innan så blev jag lite bekymrad. På delar av planen var det väldigt mycket vatten och rena lerpölarna. Men det fanns ingen återvändo eftersom att alla matcher skulle börja samtidigt.

Trots planens dåliga beskaffenhet blev det en hyfsad bra match även om det blev en del dråpliga situationer.

Kristianstad var i ledningen från minut 14 till 52 men efter Umeå kvittering höjdes intensiteten och det skapades chanser åt båda håll. Men det slutade 1-1 och eftersom Mallbacken förlorade mot FC Rosengård med 0-7 räckte en poäng för KDFF för att behålla den allsvenska platsen.

Däremot betydde resultatet att Umeå lämnar Allsvenskan för första gången sedan 1998 och en epok var över. Umeå som var 2000-talets gigant inom damfotbollen i Sverige får nu börja om i Elitettan.

Glömde berätta att vädrets makter inte var på arrangörens sida. Strax efter att matchen hade börjat tilltog vinden och regnet stod som spö i backen. Regnet pågick under hela matchen och det gjorde inte planen bättre, vill jag säga.

Ett tag fick man minnesbilder om hur det kunde se ut under Tipsextramatcherna från England under 80-talet.

Ösregnet gjorde att jag och mina kollegor på Radiosporten/P4 Kristianstad  inte lämnade radiohytten under pausen utan fick vara utan kaffe men det var det värt.

Till sist vill jag skicka ett beröm till de drygt 760 i publiken som trots ovädret stannade kvar och såg matchen. Dock har jag inte någon gång tidigare sätt en arena tömas så snabbt på folk efter att slutsignalen kommit.

Micke Dahl, Susanne Moberg, Malin Rimfors och Andreas Matz, Sveriges Radio
Vy inifrån radiohytten under halvtidsvilan Foto Micke Dahl LoMi Media/Sveriges Radio

LoMi Media använder cookies (kakor) för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats godkänner du detta genom att klicka på Acceptera. Läs mer om hur vi hanterar cookies och dina uppgifter i Integritetspolicyn.   LoMi Medias integritetspolicy

Enable Notifications OK No thanks